Om diamanter

Lær mer om den vakre diamantens egenskaper og hvorfor den er så populær.

 

Velkommen til vår nettbutikk med diamanter til svært gode priser! Ønsker du ikke å handle på nett, så har vi selvfølgelig de samme prisene i vår butikk i gågata på Ski.

Vi lager egne smykker med diamanter på vårt verksted samt fører diamantsmykker fra NORU.

Vi fører også GIA sertifiserte diamanter over 0,30ct. Vi har også Lab dyrkede diamanter til de som ønsker dette alternativet.

Vi ordner det meste når det gjelder størrelse på diamanter. Spør oss gjerne.

Diamanten er den mest ettertraktede edelstenen på markedet. Den består av rent karbon og skapes i jordens indre under høyt trykk og høy temperatur. Deretter føres krystallene opp til jordoverflaten med flytende lavamasser. Derfor finner vi diamanter i gamle vulkanpiper eller i elvegrus og strandsoner.

Diamanter er det hardeste mineralet vi kjenner. Diamanter kan bæres av generasjon etter generasjon uten at stenen blir slitt. Ved kraftige støt kan den skades, så man bør uansett behandle den med omhu.

Noe av det som gjør diamanten så ettertraktet er måten den bryter lys på. Når en diamant er slipt korrekt, så vil det lyset som slippes inn kun komme ut gjennom overdelen. Lys som møter stenen vil reflekteres fra bakfasettene og vises som intense lysglimt. Den harde overflaten gjør også at lys reflekteres fra stenen som speiling. Når du beveger en diamant under lys får du en glitrende effekt som kalles funkling.

Har du hørt om diamantens ild? Når hvitt lys slippes inn i stenen, spaltes lyset i alle regnbuens farger og vises som vakre fargeglimt. Denne egenskapen er diamantens dispersjonsevne.

Å vurdere diamanter

Verdien av en diamant vurderes av de såkalt fire C-ene. Dette er Carat, Colour, Clarity og Cut. Det er kombinasjonen av disse egenskapene som avgjør verdien.

Vekt – Carat

Man angir diamanters vekt i carat, 1 carat tilsvarer 0,2 gram.

Farge – Colour

Det finnes utallige diamanter i farger som grønn, blå, gul, rosa med flere .

Fargekategorier

River – Fargeløs og usedvanlig sjelden hvit (D/E)
Top Wesselton – Fargeløs og sjelden hvit (F/G)
Wesselton – God hvit farge (H)
Top Crystal – Meget lett tonet hvit (I)
Crystal – Lett tonet hvit (J)
Top Cape – Tonet hvit (K/L)
Cape – Svakt tonet gull (M/Z)

River
Top Wesselton
Wesselton
Top Crystal
Crystal
Top Cape
Cape

Fargeløs og usedvanlig sjelden hvit
Fargeløs og sjelden hvit
God hvit farge
Meget lett tonet hvit
Lett tonet hvit
Tonet hvit
Svakt tonet gull

(D/E)
(F/G)
(H)
(I)
(J)
(K/L)
(M/Z)

Klarhet/renhet – Clarity

Man vurderer en diamants clarity ved å bruke en lupe som forstørrer diamanten ti ganger. Når man vurderer clarity ser man etter slipefeil og inneslutninger som vil si skygger, sprekker, flekker eller andre uklarheter i stenen. Dette kan være uklarheter som har vært der helt siden stenen ble dannet for millioner av år siden. Jo færre uklarheter, sprekker, feil og så videre, jo mer verdifull er diamanten.

Klarhetskategorier

IFIngen indre særtegn
VVSMeget, meget små indre særtegn
VSMeget små indre særtegn
SISmå særtegn
PIIndre særtegn som vanskelig kan sees uten lupe
PIIIndre særtegn som en øvet iakttager kan se med det blotte øye

Slip – Cut

Det man ser etter når det gjelder slipingen av en diamant, er stenens evne til å reflektere lys. En korrekt slip vil gjøre at alt lys som slippes inn i stenen, kommer ut gjennom overdelen. Da reflekteres den fra bakfasettene og gir sterke lysglimt. Dersom en diamant ikke er slipt godt, vil stenens reflekteringsevne være redusert, og verdien lavere.

Den mest vanlige slipeformen er brilliant slip. En slik diamant består av 58 fasetter, overflater, som er plassert symmetrisk ovenfor hverandre. Andre slipeformer er baguette, smaragdslip, dråpe, oval, hjerte med flere.

Renhetsbehandling

Diano forhandler kun ekte diamanter som ikke er renhetsbehandlet.

En renhetsbehandlet diamant vil si at den er behandlet for å forbedre dens utseende. En metode er å fylle sprekkene i en diamant med et stoff som har samme lysbrytning som stenen. Dette materialet er ikke like sterkt som diamanten selv, og kan bli skadet ved for eksempel varmebehandling.

Renhetsbehandling

Vi handler kun med diamantforhandlere som følger Norges Gullsmedforbunds retningslinjer ved handel med rådiamanter.

Norge innførte Kimberley-prosessens sertifiseringsordning i 2004 – se Forskrift om gjennomføring av Kimberley-prosessens sertifiseringsordning for handel med uslepne diamanter/rådiamanter, vedtatt av Utenriksdepartementet den 24. februar 2004 med ikrafttredelse 1. april 2004.

Krav hvis man ønsker å handle med rådiamanter:
Hver forsendelse av uslepne diamanter til og fra statens territorium skal ledsages av et sertifikat som oppfyller Kimberley-prosessens kriterier.

  • det finnes en import- og eksportmyndighet som kontrollerer og/eller utsteder
    sertifikater for den enkelte forsendelse
  • det innføres forbud mot import fra og eksport til land som ikke er deltagere i
    Kimberley-prosessen
  • det føres statistikk over produksjon, import og eksport av uslepne diamanter.

Utenriksdepartementet har oppnevnt Norges Gullsmedforbund som norsk tilsynsmyndighet. Kimberley-prosessen forutsetter et aktivt samvirke mellom statlige og private aktører for å være mest mulig effektiv. For gullsmedbransjen er det også viktig å ha en ordning for å unngå at handel med såkalte konfliktdiamanter finner sted. Ved aktivt å medvirke til å hindre slik handel, oppnår bransjen å kunne forsikre forbrukerne om at diamanter kjøpt i Norge ikke er konflikt-diamanter.

Registrering hos tilsynsmyndighet
Importør eller eksportør av uslepne diamanter skal være registrert hos den norske tilsynsmyndigheten, Norges Gullsmedforbund, før en forsendelse av uslepne diamanter føres inn eller ut av landet. Norges Gullsmedforbund kan tillate senere registrering såfremt dette ikke er til hinder for tilsynsmyndighetens kontroll.